Донатори и донације
Наша мисија
Правна документа

СВАРОГ - HPC кластер типа Beowulf

31. октобра 2002. године одржана је промоција Супербрзог рачунарског система - ХПЦ кластера типа Beowulf који је дизајниран и имплементиран у Рачунском центру ЕТФ-а. Нодови су обезбеђени донацијом Информатика А.Д.из Београда. Мрежна опрема је донација Myricom USA, захваљујући господину Јакову Сеизовићу дипломцу ЕТФ-а који је један од оснивача Myricom-a. Донирана Myrinet мрежна опрема је прва ове врсте на нашим просторима.

Детаљније:
Beowulf кластер на ЕТФ-у је назван Сварог - по врховном богу Словена. Има 10 нодова (чворова) који су повезани супербрзом Myrinet мрежом.

Нодови су DELL сервери:
- 1 мастер нод:
DELL PowerEdge 2500 (Pentium III, 256KB cache, 1GHz, 1GB SDRAM, 54GB HDD)...
- 9 нодова:
DELL PowerEdge SC500 (Pentium III, 512KB cache, 1GHz, 512MB SDRAM, 20GB HDD)

Софтвер:
Gentoo Linux 1.4
MPICH и PVM библиотека за пренос порука, оптимизоване за рад са Myrinet мрежом.

Овакви рачунари се користе за масовна израчунавања у разним областима:

  • Наука: рачунарске симулације нуклеарних процеса, мапирање људског генома
  • Метеорологија: прогноза времена
  • Комуникације: планирање авио-саобраћаја, телекомуникационих мрежа за бежични пренос података (ГСМ).
  • Индустрија: симулације процеса, пројектовање фабрика
  • Економија: симулације трендова на тржишту капитала
  • Забава: рендеровање специјалних ефеката у филмовима

Намена Сварога је првенствено едукација у области ХПЦ-а.

HPC кластер типа Beowulf

Кластер је посебна врста рачунара која се састоји од више нодова повезаних у брзу мрежу. Сваки нод има свој процесор/CPU и своју меморију/RAM.

Кластери се грубо деле на две групе: HA (High Availability) i HPC (High Performance Computing).

HPC кластери се користе за исте области као и сви суперрачунари - велика количина сложених израчунавања над великом количином података. ХПЦ кластери могу бити специјално пројектовани рачунари или састављени од компоненти које се могу слободно купити на трзисту (тзв. off-the-shelf компоненте). Ова друга група, назива се Beowulf кластери (по првој тако начињеној машини). Уобичајено је да Beowulf кластери користе Linux као оперативни систем на својим нодовима.

Beowulf кластер, гледано са спољне мреже, делује као један рачунар, али је у ствари у питању група обичних рачунара повезаних у мрежу, сваки са својим оперативним системом, IP адресом и сваки са својим сетом програма који се изврсавају. Апликативни програми који се изврсавају на Beowulf кластеру комуницирају међусобно приликом рада, а ситемски су независни једни од других.

Сварог кластер је специфичан по типу мреже који се користи за повезивање његових нодова - Myrinet мрежи. Ово је специјално дизајнирана ултрабрза ра ч унарска мрежа (2Gbps) која се користи у HPC Beowulf кластерима и у SAN мрежама (storage area networks).

Рачунски нодови су 'радна снага' кластера - на њима се покрећу програми који врше израчунавања. Они за међусобну комуникацију користе Myrinet мрежу. Мастер нод управља кластером (то је једини рачунар који је видљив са спољне мреже и он претставља цео кластер у комуникацији са осталим рачунарима). Његов задатак је да се преко њега управља системом, омогући приступ систему и он ради и као NFS фајл сервер за смештање улазних и излазних података. Овај сервер за приступ нодовима користи комбинацију Myrinet мре ж е и FastEthernet мреже. Сварог има 9 нодова (Dell PowerEdge 500SC) и један мастер нод (Dell PowerEdge 2500). Са постојећом Мyринет опремом којом ЕТФ располаже, Сварог може нарасти до 32 нода.

Налог за рад на кластеру могу добити сви они којима је кластер заиста неопходан.
За информације обратите се системској подршци РЦ ЕТФа.

Како је текла донација

Погледајте преписку о донацији и галерију слика.


Поклоњена опрема