БАФА и Дан факултета 2004

Драги сви,

Ове године, наш сусрет је био заказан за 26. децембар на Електротехничком Факултету у Београду. Знајући да је то прилика кад се бивши студенти ЕТФ-а појављују у Београду, декан Бранко Ковачевић је заказао Дан Факултета за 25. децембар и ми смо му на томе веома захвални.

У суботу, 25. смо прво имали састанак на којем смо основали наше удружење у Србији (Фонд бивших студената и пријатеља Електротехничког факултета у Београду). За регистрацију се побринуо Проф. Јован Радуновић. На састанку смо изабрали Управни Одбор (Дејан Поповић, Владана Ликар Смиљанић, Јован Радуновић, Бранко Ковачевић, као декан, Мирослав Дукић као председник Савета факултета, Александар Вајс и Зоран Стевић) и поменули све што је урађено у претходних годину дана. Студент продекан Милица Кокиновић говорила је о студентском виђењу алумнија. Општи је утисак да смо нека од обећања почели да испуњавамо. На факултет почињу да стижу донације и наша амбиција да подигнемо ниво образовања младих инжењера почиње да се остварује.

У 13х је прослављен Дан Факултета. У свечаној сали Грађевинског факултета је било неколико стотина људи, а бар стотину је остало у ходнику испред сале, јер није могло да уђе. Декан је почео говором у коме је испричао шта се дешавало факултету последњих година. Поменуо је стварање Фонда бивших студената и пријатеља факултета и описао резултате нашег досадашњег рада. После њега је говорио председник скупштине Србије господин Предраг Марковић, ректор БУ професор Дејан Поповић, декани других Електротехничких факултета у СЦГ и Републици Српској, академик Вукобратовић испред САНУ и проф Божић као председник Савета Телекома. Света Ђурић је поделио награде Алумнија најбољим студентима. Дан Факултета је завршен коктелом и традиционалном вечером у Домовини.

26. децембра смо се састали у 17х на округлом столу Алумнија. Прво је говорио Света Ђурић о повратку наших стручњака у Србију. Он је рекао да последњих 15 године карактерише бурна емиграција и то је свакако трауматичан догађај за земљу. С друге стране, Света каже да Србија у ствари седи на руднику злата и да би требало мало закопати испод површине и видети да велики број тих људи жели да се врати. Србија би морала да покрене програме који омогућавају пристојне услове за живот и рад тих људи и у том смислу Света је дао неколико предлога које можете да видите у његовој презентацији.

После њега је говорила Јелена Гођевац о наредним акцијама Алумнија и факултета. Једна од њих је укључивање у швајцарски програм Сцопес.

Колега Зоран Димитријевић из Гоогле-а је представио своје америчко професионално искуство, а Душан Матић - Матека своје холандско.

Група студената изнела је пројекат који раде у оквиру такмичења које организује ИЕЕЕ, где су ушли у финале које се одржава у Чикагу. Да би се пројекат привео крају, као и да би могли отићи на завршно такмичење биће потребна помоћ алумнија. Њихова презентација је била фантастична.

Увече је био традиционални бал. Бал су традиционално отворили Јелена Гођевац (тј. ја) и Професор Дејан Живковић; засто традиционално - зато што су га отворили и прошле године. Ове године је посећеност била значајно већа него претходне године. Ако наставимо том узлазном линијом, за 10 година смо у Хали 1 београдског сајма... Бал је био прелеп, свечан, било је доста колега из света, студенти су виђени у великом броју, а на свим лицима је био широки осмех, што можете проверити и на сликама.

Топло вас све поздравља,

Јелена Гођевац

Свечаностима које су се дешавала 25. и 26.12. поводом дана Факултета свој допринос дале су и студентске оргнизације. Презентацију Катедри која се презентовала у холу сакупљали су EESTEC, Електричар, Савез студената ЕТФ-а и Студентска унија ЕТФ-а. Младе даме које су се потрудиле да сви добију бедľеве, ЦД-ове и публикацију на самој церемонији организовали су EESTEC и Електричар. За све око организације скупштине БАФЕ и самог бала побринуо се EESTEC.