Записник са састанка УОФ БАФА 29.11.2010.

Састанак је одржан у РЦ ЕТФ, од 17 до 19.00 часова.
Присуствовали: Јелица Протић, Мирјана Кнежевић, Предраг Мићовић, Љиљана Нимрихтер, Мира Јарић-Ћирић, Борис Велиновић - ВБоки, Милољуб Смиљанић и Владана Ликар-Смиљанић.  

Преко скајпа били су укључени: Света Ђурић и Зоран Стевић (који је сломио ногу па није могао да дође). Покушавала је да се укључи Јелена Гођевац, али није успела. Наиме, претходне ноћи дошло је до дугог искључења струје, па су везе са РЦУБом пуцале, и Интернет није радио како би требало. Остале скајп везе нису могле да се успоставе. Ушјак и Тадић су били на скајпу. Инђић и Таушановић нису. За Марину се не зна.

Извинили су се: Миодраг Поповић (на путу), Драган Радојевић (предавање на ФОНу), Дејан Поповић (ван земље), Душан Матић и Глиша Класнић (тренутно заузет на послу и по 24 часа).
Нису дошли, нити најавили да неће доћи: Аца Нешковић, Љиљана Николић и Саша Вајс. Саша Вајс се накднадно извинио, јер није гледао мејл на који му стижу ова обавештења.
Састанак је водила Владана.

ТЕМЕ су биле:

  1. БАФА УСА награде за најбоље дипломске радове
  2. Новогодишњи бал
  3. Годишња скупштина

На почетку седнице Владанна је предложила да Јелица Протић буде кооптирана у УО, што је једногласно усвојено те је Јелица, на опште задовољство присутних, постала члан УОФ БАФА.
Образложење: Јелица је у потпуности организовала Новогодишњи бал пре три године, а учествовала је и у организацији задња два бала, што је радила савесно и са вољом и веома успешно. Затим, Јелица познаје велики број људи са универзитета и из струке, а још већи број људи њу познаје. Не мање битно је и њено изванредно познавање  организације нашег и других факултета, универзитета и установа.

1. БАФА УСА награде за најбоље дипломске радове

И ове године БАФА УСА даје награде за најбоље дипломске радове одбрањене у периоду децембар 2009 - новембар 2010.
Друга и трећа награда су новчане, износ је 500 УСА $. Прва награда је седам дана у САД (плаћени пут и боравак) уз организоване посете најбољим светским универзитетима и фирмама: Станфорд, Баркли,  Гугл, Епл, Сиско ...
Света је критиковао београдски део УОФ и факултет да не оглашавају и не рекламирају довољно ове награде. Такође је констатовао да су лауреати јако паметни и фини, али и веома тихи, те се по овом питању морају активирати, односно морају више причати о наградама које су добили. Света предлаже да се побољша маркетинг за овај избор. Сматра и да су дипл. електроинжењери који су претходно дошли из Математичке гимназије веома квалитетни. Владана је казала да на алумни сајту постоје извештаји како је протекао боравак награђених у САД са фотографијама, али се ипак (невољно) сложила  да је Света у праву што се тиче (не)рекламирања награда.

У вези ове тачке Владана је, у договору са деканом, већ организовала и одрадила следеће:

Декан је поставио за председника Конкурсне комисије проф. др. Жељка Ђуровић (Жељко је наравно, на опште задовољство пристао). Жељко ће предложити декану наставнике који ће прегледати дипломске радове, што ће зависити од области радова који буду конкурисали.
Конкурс је расписан у понедељак 29 новембра, може се наћи на сајтовима АЛУМНИ, ЕТФ-а,  на Студентским форумима, а залепљени су и плакати по факултету.
Радови се достављају Данки до 10.12.2010.
Резултати ће се објавити 24.12.2010 (петак) на сајтовима. Додела награда ће бити Новогодишњем балу 26.12.2010.

2. Новогодишњи бал

После дискусије пристојне дужине предложено или одлучено следеће:

Бал ће се одржати у недељу 26.12.2010 у Свечаној сали на Грађевинском факултету.

У договору са Јелицом Протић, Владана је предложила, а УО се сагласио, да Јелица преузме логистичко организовање бала: резервација сале, ангажовање студената, пиће, коктел итд. Предложено је да се у организацију укључи и бивши студент продекан Катарина Ристић, која већ има вишегодишње искуство у организацији бала (шта ћемо без ње кад дипломира!!!).

Владана је преузела да уз помоћ факултета обезбеди донације.
Очекује се да ће факултет обезбедити недостајућа средства уколико донације не буду довољне. Предложено је да се за дан факултета припреми и пиће за бал.

Пошто је Дејан на дуже време одсутан из Београда, остало је нерешено питање музике. А како су сви присутни констатовали да је музика која је задње три године свирала, а коју је нашао Дејан, одлична, остало је да се Дејан пита за контакт.

Владана ће да објасни Мирку, веб мајстору из РЦ-а, како да направи плакате, позивнице и беџеве.

Владана ће да контактира Сашу Вајса да поново штампа код себе у фирми плакате и позивнице.

Јелица и Кока су задужене за дистрибуцију позивница и плаката. Организацију прављења беџева би преузео ВБоки. Договорено је да се направи 400 беџева. Прошле године било је направљено 300, сви су потрошени и бар је 50 људи било без беџева који је истовремено и лутријски број.

Милољуб Смиљанић је задужен за лутрију.

На балу ће бити уручене награде  победницима БАФА УСА конкурса за најбољи дипломски рад.

Чланови УО су зкључили да је неопходно претходно добро рекламирати бал.

Пошто се у задње време на балу појављују падобранци (највише из плесних школа у околини), који би били добродошли да нису дроњаво обучени, а понеки пут и неопрани, одлучено је да се такви не пуштају, или, ако шмугну у салу, удаље. Прошле године су били опомињани од стране чланова УОФ. Ове године одлучено је да будемо строжи, Мића Смиљанић се прихватио да буде официјелни избацивач.

РЦ је добио задужење организације директног преноса бала на интернету  (ово додуше није речено на састанку, али се подразумева).

УО је констатовао да је веома важно да се позову експлицитно алумнијци из иностранства, јер ће вероватно многи бити у Београду и Србији у то време.

3. Годишња скупштина / Округли сто

Прошле године одржан је успешни округли сто у оквиру Скупштине БАФА. Било би добро да буде и ове. Скупштина БАФА без округлог стола са занимљивом темом била би слабо посећена и кратка. Уколико не стигнемо да до краја месеца организујемо округли сто могућ термин је и фебруар или март идуће године.

Теме за  БАФА округли сто:   

Спонтано се наметнула тема продаје Телекома, међутим тема ће да окасни у сваком смислу.

После заиста обимне дискусије издвојила се тема 'Инжењери и менаџмент', или 'Јесу ли електроинжењери у дефанзиви?'. Циљ је како превазићи недостатак менаџерских функција (тј. способности)  код електроинжењера. Мира Јарић је иницирала тему и навела пуно примера из праксе. Мића је навео примере менаџмента у струковним инжењерским удружењима. Закључак је да у земљи некомпетентни људи воде веома значајне установе или пројекте које се баве инжењерским пословима и да то често штети послу.

Света је дао  предлог да Др. Владета Марјановић, сениор директор у Сиску, који је сада у Београду, одржи предавање о менаџменту и маркетингу.  Света ће идуће јесени бити у Београду, и могао би да одржи предавање о менаџменту.

Света је казао да сви велики универзитети имају запослене људе којима је једини посао одржавање веза са дипломираним студентима. Владана је предложила да на Скупштини убедимо декана да установи радно место и просторију за особу за контакте са бившим  студентима.

Јелица је нагласила да на факултету има 15% менаџерских предмета, један од њих је и Практикум из пословне комуникације и презентације. Рекла је да статистике показују да вуковци више одлазе на ФОН него на ЕТФ. Могуће је да ће кроз функцију самоевалуације (део акредитације) бити враћена привлачност ЕТФа за улаз са изузетно високим  предзнањем.

Јелица је покренула тему 'Како подмладити БАФУ?'. На тему повезивања електроинжењера дато је пуно предлога, Мића сматра да је најефикасније повезивање по генерацијама.

На састанку  било много конкретних закључака и идеја за будуће активности, али нисмо све записали.

Записник срочила Владана Ликар Смиљанић уз асистенцију Љиљане Нимрихтер