Први конгрес Задужбинара (2003)

Извештаји

извештај Свете Ђурића
извештај Јелене Гођевац

Предавања (*.pps)

Борислав Јефтенић
Божидар Станић
Бранко Колунџија
Бранко Ковачевић
Дејан Поповић
Д. Инђић и Ј. Гођевац
Ирена Оџић
Јован Радуновић
Љубица Денић
Славиша Мијушковић
Србијанка Турајлић
Света Ђурић
Владана Ликар Смиљанић

Слике

Пленарна седница
Отварање ИЦ
Домовина
Изложба
Слике са бала

Излагачи

1. ХОЛДИНГ СЛОВЕНСКЕ ЕЛЕКТРАНЕ
контакт: Александар Катанчевић 063.411.542
Aleksandar.Katancevic@hse.si
www.hse.si

2. CPM - Центар за Управљање Пројектима
контакт: Радмила Велимировић
011.311.27.85
radmilav@beotel.yu
www.cpm.co.yu

3. NOVATEL
контакт: Карађорђев Трг 6/III 065.NOVATEL
office@novatel.co.yu
www.novatel.co.yu

4. PERI HARD
контакт: Владимир Александров 063.823.04.42
info@perihard.com
www.perihard.com

5. BEL SYSTEMS
контакт: Александра Стефановић 064.190.66.11
belsys@infosky.net

6. Катедра за Физичку Електронику
контакт: проф. Др. Јован Радуновић
ПРИМЕНА ФИБЕР ОПТИЧКОГ СТРУЈНОГ СЕНЗОРА

7. Студентске организације Електротехничког Факултета
СУЕТФ - Студентска Унија ЕТФ-а
EESTEC

Филмови

bal1.mpg (10.204.237 bytes)
bal2.mpg (15.324.873 bytes)
bal3.mpg (5.228.287 bytes)
bal4.mpg (13.882.455 bytes)
bal5.mpg (70.686.464 bytes)

Први конгрес Задужбинара (2003) - извештај Свете Ђурића

Kongres zadužbine

Драге колегинице и колеге, Први конгрес Задужбине ЕТФ је одржан 25-26 децембра 2003. у Свечаној сали ЕТФ-а. Задатак Задужбине је да створи језгро организације на ЕТФ у Београду и да координира активности појединих секција расутих по свету.

Први дан Конгреса је био подељен у три дела. Пре подне, декан ЕТФ-а Бранко Ковачевић је отворио Конгрес, а затим је Владана Ликар Смиљанић говорила о развоју организације ЕТФ БАФА и раду у појединим земљам. После тога сам ја говорио о раду наше секције у САД. Између осталог нагласио сам да смо ми живи пример добре и корисне сарадње између дијаспоре и матице. Рекао сам да таква сарадња треба да се прошири на сва подручја науке и привреде.

Такође у име нашег Управног одбора, предложио сам да се на ЕТФ-у отвори Дворана великана ЕТФ-а (Hall of Fame). Ту би биле слике и кратке биографије наших истакнутих професора, познатих научника и истакнутих алумнија. Понекад је добро да се сачувају историјски подаци, да се зна ко смо и шта смо постигли. Многе школе у свету имају сличне дворане. Садашњи и будући студенти могу да виде колики углед и значај има њихова скола.

Други део састанка је одржан у Рачунком центру. Свечано су отворене просторије на новосаграђеном спрату. Градња је почела летос и сада се завршава. Владана је била идејни покретач акције и главна жртва. Поред свих својих редовних дужности, она је жртвовала лето и јесен да се овај пројект заврши. Она и њена породица заслужују нашу захвалност.

Министарство за науку и технологију је финансирало већи део изградње и отварању је присуствовао министар науке и технологије г. Домазет. У једној просторији је Мајкрософт уционица, са већим бројем најновијих ХП компјутера, донација Мајкрософта. У другој просторији ће бити Цисцо академија и Интернет центар за обуку студената. Министарство такође финансира Иновациони центар ЕТФ-а, где ће се развијати нови пројекти и идеје корисне за српску привреду. Верујем да наши чланови могу доста да допринесу активностима Иновационог центра и то ће сигурно бити један од фокуса наше будуће сарадње.

После подне првог дана, трећи део састанка је био посвећен организацији Задужбине. Координатор је био професор Јован Радуновић. Најпре је професор Дејан Поповић говорио о Облицима активности Задужбине. Затим је Јелена Гођевац изложила реферат о Инвестиционом моделу Задужбине. Реферат су заједно припремили Драго Инђић и Јелена Гођевац.

Овде желим да напоменем да су Владана, Јелена и Драго пре скоро три године започели рад на окупљању наших алумнија у дијаспори и на оснивању секција ЕТФ БАФА-е. Овај конгрес је доказ да је њихов рад уродио плодом преко свих очекивања. На крају првог дана професор Јован Радуновић је говорио о Правној регулативи, организационој структури и фонду Задужбине. Професор Радуновић је врло много урадио на стварању правне подлоге и организацији Задужбине ЕТФ.

Увече је била вечера у нашем традиционалном ресторану Домовина. Пре годину-две Домовина је реновирана и сада врло пристојно изгледа.

Јутарња седница другог дана је била посвећена односима факултета са привредом. Координатор је је био професор Борислав Јефтенић, продекан за науку и сарадњу са привредом.

Тема првог предавања је била "Информационе технологије у Иновационим центрима и Увод у информатичко друштво". Предавач је био Славиша Мијушковић, помоћник министра за науку и технологију.

Следеће предавање је одржао Радивоје Поповић, Сwисс Федерал Институте оф Тецхнологy, Лауссане. Тема је била "Мало предузеће високе технологије у Србији - искуство оснивача". Врло интересантно предавање о кооперацији између предузећа у Србији и снабдевача из Европе. После тога је Љубица Денић, директор оделења мреже и администрације корисника Народне Банке Србије, одржала предавање "Домаћа компетитивност и капацитети: постојеће стање и стање у региону. На крају је координатор продекан Борисав Јефтенић говорио о "ЕТФ у науци и сарадња са привредом". Последња група предавања, другог дана после подне, је била посвећена настави на ЕТФ-у. Координатор је био професор Бранко Колунџја, продекан за наставу.

Професор Србијанка Турајлић, помоћник министра просвете и спорта је одрзала прво предавање са темом "Реформа наставе на ЕТФ-у у светлу реформе Универзитета и Болоњске декларације" . Болоњска декларација је пропис Европске уније чија је намера да се стандардизује настава на универзитетима у Европи.

Потом је професор Бранко Колунџија изложио тему "Како ЕТФ види реформу наставе, варијанте и дилеме, дугорочна стратегија". После тога је професор Божидар Станић одржао предавање на тему: "Ангажман ЕТФ-а у пројекту ТЕМПУС" Пројект ТЕМПУС је инструмент којим Европска унија путем конкурса финансира поједине активности на универзитетима. На крају је Ирена Оџић, студент продекан, говорила о теми: "Настава и академске активности студената на ЕТФ-у". Интересантно је да су студенти ЕТФ-а постигли одличне резултате у разним такмичењима са студентима из Словеније, Хрватске, Бугарске, Румуније, итд. После седнице је неколико фирми одржало демонстрације својих производа, софтвера и хардвера, у сали 62. Неке од фирми раде већ неколико година, а неке су стартапи. Увече је у Свечаној сали одржан Бал Задужбине ЕТФ-а. Јелена Гођевац је била координатор бала и отворила је бал са једним од присутних професора. Фотеље у сали су померене поред зида а у средини је остао велики простор за играње. Већина учесника су били свечано обуцени у тамна одела и балске хаљине. Бал је отворила група музичарки који су на харфама свирале класичне композиције. После је веома добар оркестар наставио са балском музиком, свирајући валцере и танга да би после прешли на рок и понеко коло. У пола бала наишао је министар Домазет и оркестар га је дочекао са песмом и колом "Нишка бања, топла вода". Уопште, било је врло весело.

Мени је посебно драго да су студенти присуствовали балу. Било их је висе од трећине учесника. Било ми је врло пријатно да са њима поразговарам, да се мало боље упознам са њиховим радом и погледима на будућност. Организатори Конгреса су ми рекли да намеравају да Конгрес и Бал постану традиција на ЕТФ-у и да се одржавају сваке године. Надам се да ће идуће године много више наших чланова доћи на Конгрес и Бал. Да помогну своју школу, сретну своје колеге и да се лепо проведу.

Света Ђурић