Извештај УОФ БАФА за 2009 годину поднесен на годишњој скупштини одржаној 26.12. 2009.
подносилац извештаја Председник УОФ Владана Ликар Смиљанић

Прва БАФА организација настала је 2001 године (историјт БАФЕ налази се на сајту алумнија) и показало се да је организација овога типа вишеструко корисна за њене чланове. Наш сталеж је добио организацију која му помаже у различитим ситуацијама: да реши стручни проблем, да нађе посао, да нађе пријатеља са студија и да се дружи, као и да помогне школу која му је дала професију, уколико је потребно.

У оквиру прошлогодишње Годишње скупштине одржан је Округли сто са темом ‘’Светска економска криза и електроинжењерска струка - проблеми и могућности’’ и био је веома добро прихваћен. Због тога је УО у протеклој години организовао два Округла стола. Крајем октобара одржан је први округли сто заједно са Инжењерском академијом (АИНС), са врућом темом „Енергетика Србије, где смо и куда идемо”, који је био успешан и са великом посеченошћу (190 уписаних). Сва уводна предавања су била изузетна и стављена су на сајт алумнија. Пошто је било пуно заинтересованих, тема је настављена, па је на исту тему Округли сто организовао и Машински факултет заједнао са Инжењерском академијом, али сад са аспекта њихових области. И тај округли сто је био добро посећен. Други Округли сто организован је, заједно са АИНС, у оквиру годишње скупшине за 2009 годину, а тема је ’’Има ли ЕТФ план за светлу будућност’’.

Протекле године ЕТФ-БАФА-УСА је организовала и одрадила једну велику донацију. Професор Бранимир Симић Главашки са Универзитета у Кливленду, Охајо, поклонио своју лабораторију уз услов да буде доступна свим заинтересованим за научна истраживања. Лабораторија се састоји од опреме која је намењена за оптичким, спектроскопским и електричним мерењима. Од значајнијих уређаја ту су два спректрометра за Раман спектроскопију, Фурије-трансформ спектометар, затим спектометар за видљиви део спектра, јонски гасни ласери, електронска опрема, осцилоскопи, оптичке компоненте, као и опрема за електрохемијска истраживања. Укупна вредност ове мало коришћене и савремене опреме је преко 300.000$ (нова је коштала 600 000 долара) и смештена је делом у Институту за Физику, Центар за физику чврстог стања и нове материјале (Проф. Зоран В Поповић), а делом на Електротехничком факултету у лабораторији Проф. Јоце Радуновића. Реализација ове донације (паковање опреме и транспорт) одрађена је уз активну финансијску и организацијску подршку ЕТФ БАФА УСА - за путне трошкове дали су 15 000 долара. За трошкове у Србији Институт за Физику је дао 10 000 евра, а Јоца Радуновић 1500 евра лично. Донација је стигла у Београд у септембру.

Надамо се да ће протекла година означити и проширење ЕТФ БАФА организације и на Канаду. Од настанка БАФЕ постојали су покушаји да се организује огранак у Канади, али то некако није ишло. На предлог колеге Зорана Стевића из УО замолили смо колегу Андрију Ушјака да се прихвати тог посла, што је он са задовољством урадио и већ увелико прикупља чланство. На нама је овде да га на Годишњој скупштини изгласамо за члана УО као претставника Канаде.

Сајт алумнија је активан, отварају се такозвани вечити мејлови за све оне који то желе. Протекле године је пуштен сајт на новој платформи. Тај сајт је за крајњег корисника, тј за оне који га посећују, исти као и претходни – разлика нема. Међутим, технологија јури, морамо трчати за њом па размишљамо да алумни сајт поново унапредимо.
На сајту постоји рубрика ''гдејеко'', где се дипломирани студенти ЕТФ-а у Београду могу уписати, оставити своје податке и мејлове и добити вечите мејлове (наравно, подаци су затвореног типа).

УО је имо намеру да преко својих чланова, медија, сајтова, покрене акцију прикупљања материјала о догађајима из прошлости ЕТФ-а, фотографије, писани материјал, урбане легенде.
Сви који су чули за ову акцију били су очарани идејом, али је конкретан одзив био слаб. Прикупљено је  нешто старих фотографија, од којих смо неке ставили у споменар - нађено је неколико старих Електрона, који су скенирани и треба, после обраде, да се ставе на сајт.

Ове године је по трећи пут организован конкурс за најбољи дипломски рад. Наиме БАФА из САД и ове године је одлучила да награди три дипломска рада, које ће комисија са ЕТФ-а одабрати. На челу комисије за најбољи дипломски рад ове године је био Проф. Предраг Пејовић. Можемо слободно рећи да је ово награђивање постало традиција. Прве награде на досадашња два конкурса (а и на овогодишњем) су били седмодневни боравак у Калифорнији о трошку БАФА УСА. Како су се лауерати провели, шта су видели и научили, можете прочитати на сајту алумнија. Мислимо да је ово изванредан начин да се младим колегама покаже како сталеж брине о њима и подржава их у раду.

Почетком октобра су почеле припреме за организацију бала Електротехничког факултета, што није мали посао. На овој организацији ангажовао се највећи број колега из УО, али је било колега и ван УО који су много допринели да се бал ове године одржи. Нађени су спонзори, осмишљен програм, дистрибуирани позиви. Захваљујемо посебно секретарици декана Данки Деспотовић на помоћи у организацији и ове годишње скупштине, округлог стола и бала. Захваљујући члану УО Јелени Гођевац, која је иницијатор првог бала, бал ЕТФ-а већ постаје традиција – ове године се одржава седми пут.

На крају предложемо је да УО и надзони одбор остану исти и у следећој години, с тим што ће се Управном одбору придружити и колега Андрија Ушјак, Канадски претставник.